Virškinimo trakto bakterijos veikia Jūsų smegenis!



Опубликовал: Ajjana, 23-07-2013, 12:49, Научно-познавательные / литовский, 6 718


Pradžia »


Bakterijų, grybelių, virusų ir kitų mikroorganizmų, kurie sudaro Jūsų organizmo mikroflorą, iš tikrųjų yra nuo 1 iki 10 kartų daugiau nei organizmo ląstelių, todėl aišku, kad šie maži organizmai vaidina ypač svarbų vaidmenį Jūsų sveikatai – tiek fizinei, tiek psichinei.

Mikrofloros poveikis smegenims buvo vėl patvirtintas UCLA mokslininkų, kurie bandomuoju koncepciniu būdu nustatė, kad probiotikai (naudingosios bakterijos) iš tiesų keičia tyrimo dalyvių smegenų darbą.

UCLA pranešė:

„Mokslininkams yra žinoma, kad smegenys siunčia signalus žarnynui, todėl stresas ir kitos emocijos gali prisidėti prie virškinimo sistemos sutrikimų. Šis tyrimas parodo tai, kas buvo įtariama ir įrodyta tik su gyvūnais, – signalai taip pat yra siunčiami priešinga kryptimi.

Ne kartą esame girdėję iš pacientų, kad jie nesijautė apimti depresijos ar nerimo, kol nepradėjo justi virškinimo sistemos sutrikimų“, – sakė [Dr. Kirsten] Tillisch. – „Mūsų tyrimas rodo, kad tarp virškinimo sistemos ir smegenų yra „dviejų krypčių gatvė“.

Tyrimas paskelbtas recenzuojamame žurnale „Gastroenterologija“ ir teigiama, kad atradimas „turės didelės reikšmės tolimesniems tyrimams, kurie galėtų nukreipti gydymą link teisingos mitybos ar vaistų, kurie padėtų pagerinti smegenų darbą. Žinoma, aš rekomenduoju Jums pradėti keisti mitybą jau dabar, o ne laukti, kol „stebuklingas vaistas“ tai padarys už jus…“

Taip! Jūsų mityba veikia Jūsų smegenų darbą!

Tyrimas buvo atliktas 36 moterims nuo 18 iki 55 metų amžiaus, kurios buvo suskirstytos į tris grupes:

viena tiriamoji grupė du kartus per dieną visą mėnesį valgė jogurto, kuriame yra probiotikų. Buvo manoma, kad tai turės teigiamą poveikį žarnynui;
kita grupė valgė dirbtinį produktą, kurio išvaizda ir skonis buvo kaip jogurto, tačiau jame nebuvo probiotikų;
kontrolinė grupė iš viso nevalgė produkto.

Prieš tyrimą ir po keturių savaičių dalyviams buvo atliktas magnetinis rezonansas (fMRI) ramybės būsenoje ir atliekant „emocijų atpažinimo užduotį“. Moterims buvo rodomos žmonių nuotraukos su piktais ir išsigandusiais veidais, kuriuos jos turėjo sulyginti su kitais tokių pačių emocijų veidais.

„Ši užduotis buvo pasirinkta tam, kad galėtume išmatuoti smegenų dalies, atsakingos už emocijas ir atpažinimą, dalyvavimą reaguojant į regimuosius stimulus, nes ankstesni tyrimai su gyvūnais parodė ryšį tarp virškinimo sistemos floros ir emocinio elgesio“, – paaiškina UCLA.

Įdomu tai, kad palyginti su kontroline grupe, moterų, kurios vartojo jogurtą su probiotikais, dviejų smegenų sričių, kontroliuojančių pagrindines emocijas ir pojūčius, aktyvumas sumažėjo:

- sala (lot. Insula – galinių smegenų skiltis), kuri svarbi funkcijose, susijusiose su emocijomis (įskaitant suvokimą, savimonę, atpažinimą, tarpusavio patirtį, motorikos reguliavimą), ir reguliuojant organizmo homeostazę;

- ir sensorinės dalies žievė, kuri vaidina svarbų vaidmenį gebėjimui interpretuoti įvairius pojūčius.

Skenuojant smegenis ramybės būsenoje tiriamoji grupė taip pat parodė didesnį ryšį tarp smegenų srities, žinomos kaip „periaqueductal grey“, ir prefrontalinės žievės, susijusios su pažinimu. Tuo tarpu kontrolinė grupė parodė didesnį smegenų ryšį tarp „periaqueductal grey“ ir su pojūčiais susijusių sričių. Pasak UCLA:

„Mokslininkai buvo nustebę, kad poveikis buvo matomas daugelyje smegenų sričių, apimant tas, kurios dalyvauja jutimų procesuose, o ne tik susijusiose su emocijomis“, – sakė Tillisch.

„Yra tyrimų, rodančių, kad tai, ką mes valgome, gali pakeisti žarnyno floros sudėtį – visų pirma, kad žmonių, vartojančių daug daržovių ir kurių mitybos pagrindas yra skaidulinės medžiagos, yra skirtinga mikrofloros sudėtis arba virškinimo trakto aplinka, nei žmonių, valgančių tradiciškesnį vakarietišką maistą, gausų riebalų ir angliavandenių,“ – sako Mayer. – „Dabar mes žinome, kad tai turi įtakos ne tik medžiagų apykaitai, bet ir smegenų veiklai.“

Man tikrai kelia nuostabą, kad šis tyrimas apskritai parodė pagerėjimą, nes jie naudojo komercinį jogurto preparatą, kuriame yra gausu nesveikų medžiagų, tokių kaip dirbtiniai saldikliai, spalvų dažikliai, kvapikliai ir cukrus. Svarbiausia, kad dauguma turi kliniškai beveik nereikšmingus naudingųjų bakterijų kiekius. Žinoma, Jums bus daug geriau, jei patys pasigaminsite jogurtą iš šviežio pieno.

Jūsų virškinimo traktas gali būti raktas į geresnę smegenų veiklą

Galbūt nežinote, kad turite dvi nervų sistemas:

Centrinė nervų sistema, sudaryta iš galvos ir nugaros smegenų.
Vegetacinė nervų sistema, kuri yra susijusi su virškinimo trakto nervų sistema.

Abi sistemos yra sudarytos iš identiško audinio. Vaisiaus vystymosi metu viena dalis virsta centrine nervų sistema, o kita vystosi kaip žarnyno nervų sistema. Šios dvi sistemos yra sujungtos nervu klajokliu (dešimtadalis galvos nervų, kurie šakojasi smegenų kamienais į pilvą). Dabar yra aiškiai nustatyta, kad nervas klajoklis yra pagrindinis kelias žarnyno bakterijoms perduoti informaciją į smegenis.

Nors daugelis galvoja, kad jų smegenys yra svarbus organas, iš tikrųjų žarnynas siunčia daug daugiau informacijos į smegenis, nei smegenys siunčia žarnynui… Konkrečiai kalbant, jūs tikriausiai esate patyrę vidinį „drugelių jausmą“ pilve, kai nervinotės ar buvo sutrikusi skrandžio veikla, kai buvote labai piktas ar įsitempęs. Taip pat tiesa, kad problemos jūsų žarnyne gali tiesiogiai paveikti jūsų psichinę sveikatą, sukeldamos nerimą ir depresiją.



Pavyzdžiui, 2011 metų gruodį žurnalas „Neurogastroenterology and Motility“ paskelbė naują išvadą, kad atlikus tyrimą nustatyta, jog probiotinės (gerosios) bakterijos, dar vadinamos Bifidobacterium longum NCC3001, padeda normalizuoti nerimą pelėms, sergančioms infekciniu kolitu. Atskiras tyrimas taip pat nustatė, kad probiotikas Lactobacillus rhamnosus turėjo reikšmingą poveikį GABA lygyje (slopinantis neuromediatorių, kuris intensyviai dalyvauja reguliuojant daugelį fiziologinių ir psichologinių procesų) tam tikroms smegenų sritims ir sumažino streso metu išsiskiriantį kortikosterono hormoną. Dėl to sumažėjo su nerimu ir depresija susijusi elgsena.

Kaip smegenyse, taip ir žarnyne yra neuronų – įskaitant neuronus, kurie gamina „neurosiuntėją“ serotoniną, kuris taip pat randamas smegenyse. Tiesą sakant, didžiausia serotonino koncentracija, kuri kontroliuoja nuotaiką, depresiją ir agresiją, randama žarnyne, o ne smegenyse. Visai įmanoma, kad tai gali būti viena iš priežasčių, kodėl antidepresantai, keliantys serotonino lygį smegenyse, dažnai neveiksmingi gydant depresiją, o tinkami mitybos pokyčiai – padeda.

(ira dar...)


  • Нравится
  • 0

Похожие публикации

savespazinimas.lt

Gfun © 2023 "Savęs Pažinimas"

Visos teisės saugomos