bręsta kažkas naujo.



Опубликовал: Ajjana, 3-08-2022, 22:07, Статьи / литовский, 572




Ugnė Lizdeikaitė
·
Rašau ir kartu viena akimi seku naujienų portalus. Kad ir kokia miglota būtų dabartinė naujienų sklaida, kai svarbūs įvykiai kartais pranešami, o kartais ir ne, tą, kas jau įvyko ir visai netrukus įvyks, vargu ar įmanoma nuslėpti. Kai ką (galbūt) matome jau dabar, visa kita sužinosime vėliau. Rugpjūtis prasidėjo “sprogimu” dangaus ženkluose: vakar Marsas susijungė su Šiauriniu Mėnulio mazgu, o šiąnakt (rugpjūčio 2 d., 02:53 val.) su Uranu. Tai retas ir galingas įvykis. Šios dienos – lyg savotiška jaunatis, tarsi nertume į naujus vandenis, žengtume į naują lygmenį, tartum keistųsi kažkas iš esmės. Neabejotinai reikšminga pati rugpjūčio pradžia, bet dar svarbiau, kad ji yra įžanga į audrotą 2022 – ųjų rudenį (ypač spalį ir lapkritį) ir žiemos pradžią.
***
Jau kelias savaites žmonės silpniau ar stipriau jaučia, jog bręsta kažkas naujo. Vieniems tas pokytis giliai dvasinis, emocinis, tylus, išoriškai nepastebimas, kiti iš tiesų verčia ar numano, jog netrukus bus priversti versti naują gyvenimo puslapį, nes atsitiko (tuoj atsitiks) kai kas neplanuoto, netikėto, gal nelabai džiaugsmingo, o gal ir atvirkščiai. Kai kurie pagaliau pajuto, jog atsirado drąsos veikti, žengti svarbų žingsnį ar galų gale sulaukė teigiamo proveržio.

Marso, Urano ir Šiaurinio Mėnulio mazgo jungtis vyksta 18 – 19 Jaučio laipsnyje, vadinasi, ypač svarbi tiems, kurių gimimo brėžiniuose kažkas svarbaus patenka į 16 – 22 (bet kokio ženklo, išskyrus Aviną ir Dvynius) laipsnius. Žmogui, kuris žino ar nujaučia, jog yra įtrauktas į permainų sūkurį, dangaus ženklai dabar ir visą rugpjūtį signalizuoja: nedegink tiltų, neišpilk su vandeniu kūdikio, negriauk visko vienu ypu, daugiau, nei būtina sugriauti!



Rugpjūtis yra kraštutinumų mėnuo – šiandieninį nerimą rytoj keis juokas, užgimusias genialias idėjas ir sumanymus vėliau teks įvertinti realiai, kritiškai, nusiėmus rožinius akinius. Gali atrodyti, jog viską žinome ir nieko nevyksta, ko anksčiau nebūtume numatę ir nujautę, bet staiga, netikėtai, lyg perkūnas iš giedro dangaus drioksteli kai kas visai naujo ir tai aukštyn kojom apverčia mūsų iki šiol turėtą supratimą.
Rugpjūtį reikia sau palikti šiek tiek laiko, suvaldyti norą ar poreikį veikti labai greitai, strimgalviais, karštakošiškai, rizikuojant. Iš kitos pusės – kad pradėtum ką nors naujo, turi baigti sena.
***
Šis laikas kiek sunkesnis (reikalaujantis daugiau atsargumo, atidumo) Jaučiams, Skorpionams, Liūtams ir Vandeniams (ypač jei jų planetos 16 – 22 laipsniuose). Kita vertus, daugelio eilinių žmonių gyvenime toji Marso, Urano ir Šiaurinio Mėnulio mazgo jungtis prišauks teigiamas, ilgai lauktas permainas (16 – 21 laipsnio Mergelės, Ožiaragiai, Žuvys, Vėžiai).

Kalbant apie kolektyvinę atmosferą, politinius, visuomeninius, gamtinius įvykius – iš istorijos matome, jog ši jungtis nuolat žymėjo ne tik neeilinius mokslinius atradimus, inovacijas, skatinančias žmonijos materialųjį progresą, bet ir augančią karinę įtampą, gamtines bei netikėtas, šokiruojančias nelaimes, pyktį, agresiją, per didelį greitį, neatsargumą
. Įdomu tai, kad neretai tokia ar labai panaši dangaus ženklų konfigūracija istoriškai sutapdavo su vienaip ar kitaip valdžioje esančių moterų pašalinimu. Pvz.: 1793 m. buvo nukirsdinta Prancūzijos karalienė Marija Antuanetė. 1976 m., po Kinijos komunistų lyderio Mao Dzedungo mirties, ketvirtoji jo žmona tapo „atpirkimo ožka“, kalta dėl visų Kultūrinės Revoliucijos nusikaltimų, ir nuteista mirties bausme (vėliau pakeitė įkalinimu iki gyvos galvos).
***
Tai labai ryškūs, drastiški, išskirtiniai pavyzdžiai. Bet štai žiūriu į mūsų Ingridos Šimonytės gimimo brėžinį ir matau ypač sunkią liepą bei pirmas rugpjūčio savaites. Matau, kad panašūs sunkumai pasikartos ateinantį gruodį ir sausį. Nagrinėju Lietuvos Respublikos brėžinį rudens lygiadienio akimirką (svarbus brėžinys, apytiksliai nusakantis laikotarpį iki žiemos saulėgrįžos): jame akivaizdūs ženklai, kad mūsų aukščiausiąją valdžią rudenį (ypač spalį ir lapkritį) purtys rimti sukrėtimai. Įdomu bus stebėti, ar ji išsilaikys.
***
Reikalas tas, kad ši rugpjūčio pradžia mus pamažu grąžina į tą atmosferą, kurią jutome 2021 – aisiais ir 2022 – ųjų pradžioje. Ir vėl kartojasi Saturno – Urano kvadratūra. Nors jau nebus visiškai tiksli, bet spalį ir lapkritį, kai stos užtemimai Skorpiono ir Jaučio ženkluose, mes ją jausime visu smarkumu.
***
Uranas yra revoliucija, šokas, nuostaba, netikėtumas, genialumas, proveržis, neišvengiamos permainos, chaosas, maištas, griūtis, žaibas, trikdžiai, sprogimas, laisvė, išsilaisvinimas, progresas.

Saturnas yra kontrolė, siena, apribojimai, suvaržymai, tradicijos, status quo, stabilumas, ilgaamžiškumas, pamatai, struktūra. Saturno ir Urano kvadratūra – tai ir vėl tas žmonių susipriešinimas, kurį jau gerai pažįstame.

Tai vienos stovyklos noras kontroliuoti ir suvaržyti kitą stovyklą, atimti laisvę veikti ir priešintis tos kitos stovyklos lygiai tokiems pat veiksmams – bandymams riboti, neleisti, kontroliuoti.

Uranas ir Saturnas – tradicijų ir progreso kova. Gamtoje ir žmonių gyvenimuose ši kvadratūra labai dažnai, vaizdžiai kalbant, atrodo lyg tektoninės plokštės judėtų ir staiga sugriautų tą, kas, pastatyta ant nestabilių, netvirtų pamatų, kas išpuvo ir atgyveno.

Galvojote, kad gyvuos (jausmai, darbas, valdžios institucijos, pastatai ir t.t.) per amžius, bet trenkė žaibas iš giedro dangaus ir viskas sugriuvo akimirksniu. Tai gali būti labai neigiama patirtis, bet jei visą gyvenimą, perkeltine prasme, žmogus kentėjo kalėjime ir staiga kalėjimo sienos sueižėja ir subyra? Gal iš pradžių ir nejauku, bet užtenka pilna krūtine įkvėpti gryno oro ir sugrįžta noras gyventi. Beje, nebūtinai „kalėjimo“ (kad ir koks jis būtų – emocijų, santykių, gyvenimo situacijos, sekinančio darbo, kurį dirbate iš inercijos, nors nei naudos, nei tuo labiau laimės neneša) sienų byrėjimas staigus ir netikėtas, kai kurie jaučia, jog tai kaupėsi metų metais.
***
Saturno – Urano kvadratūra istorijoje paženklinta ryškiais griūnančių režimų, politinio nestabilumo pavyzdžiais.
1453 m. Osmanai užkariavo Konstantinopolį, žlugo Bizantijos imperija. 1567 m. neteko sosto Škotijos karalienė Marija Stiuart. 1794 m. giljotinuotas Robespjeras, Prancūzų didžiosios revoliucijos vienas iš vadų. 1976 m. buvo neramūs Kinijoje, mirė Mao Dzedungas. O štai pas mus 1975 – 1976 m. (Urano – Saturno kvadratūra pilnai trunka apie porą metų) buvo ryškūs disidentų judėjimu, Sovietų imperijos pamatų daužymu – 1975 m. Andrejus Sacharovas įkūrė pirmąją Helsinkio grupę, 1976 m. buvo įkurta Lietuvos Helsinkio grupė.
***
Rugpjūčio 7 d. vakare Marsas, vos nutolęs nuo jungties su Uranu, sudarys kvadratūros (įtampos) aspektą su Saturnu. Jei pačioje rugpjūčio pradžioje matėme (vis dar matome) daug uraniškų ženklų – kažkas nutinka staiga, netikėtai, proveržis, chaosas, griūtis ir t.t. – tai čia jau bandymas sustabdyti tą, kas ką tik įvyko.
Sukontroliuoti, apriboti, suvaržyti, suvaldyti.
***
Rugpjūčio 12 d. paryčiais stos galinga superpilnatis Vandenio ženkle, kvadratūroje su Uranu.


Bet vos tik Saulė nutols nuo kvadratūros su Uranu,
rugpjūčio 14 d. jau bus opozicijoje Saturnui. Ir vėl ta pati Urano – Saturno kvadratūros dinamika: revoliucinis, pokyčio, galbūt griūties, sumaišties momentas, gal lyderių bandymas įdiegti kokias nors naujoves , gal koks nors pasiaukojimas, idealizmo proveržis, bet iš karto po to – kritika ir savikritika, bandymai riboti, drausti, kontroliuoti.
Sudėtingas laikas lyderiams, autoritetą turintiems asmenims.
***
Apskritai visą rugpjūtį panašiai: revoliucija ir iš karto jos slopinimas; chaosas ir bandymas atkurti tvarką; išgriauta siena, prasiveržimas – dar aklinesnis sienos uždarymas; ką tik šovusi geniali idėja ar pasiryžimas pagaliau išsilaisvinti iš slegiančių aplinkybių(„nusipelniau geriau, pakaks!“) – kritika ir savikritika, drąsą keičia apdairumas ir atsargumas.
***
Regis, labais painus ir sudėtingas laikas.
Bet rugpjūčio ženkluose, nepaisant viso tvyrančio chaoso bei nerimo (o gal kaip tik dėl jo), girdisi ir labai optimistinė gaida. Visų pirma, rugpjūčio 4 d. į Mergelės ženklą įžengs Merkurijus ir juo keliaus iki rugpjūčio 26 d. Merkurijus Mergelėje ir šiaip stiprus, bet kai jau krizė, tai tikra Dievo dovana. Merkurijus Mergelės ženkle – priešingybė paniškam mąstymui.
Tai metodiškai ir efektyviai tvarkomi reikalai, blaivus mąstymas ir suvokimas, praktinis išradingumas, gebėjimas ramiai pažvelgti į faktus ir spręsti iškilusius rūpesčius, kūrybiškai rasti išeitį iš padėties.

Jei Jums atrodo, kad čia ne apie Jus, kad nesugebėsit – palaukit, iki rugsėjo beveik visi netikėtai pažadinsime savyje snaudžiantį genijų.
***
Rugpjūčio 20 d.

Marsas pereis į Dvynių ženklą. Tai labai svarbus įvykis, nes šį kartą Marsas Dvyniuose, dėl retrogradinio judėjimo, išbus nepaprastai ilgai – net iki kitų metų kovo pabaigos. Rudenį ir ypač žiemą jis sukels ir rūpesčių, bet apie juos vėliau. Šį mėnesį jis labai padės efektyviai ir kūrybingai spręsti įvairias problemas.

Populiari anglakalbiuose kraštuose patarlė (netikslus citatos iš Platono “Valstybės” vertimas) sako: “Trūkumas (stoka) yra tikrasis kūrėjas, mūsų išradingumo šaltinis.”
***
Rugpjūčio 27 d. stos jaunatis Mergelėje. Įsigilinus į ženklus, matai, kad jie šiek tiek primena tą, kas dėjosi per pilnatį, o ir šiek tiek anksčiau, ir vėl sufleruoja apie Urano – Saturno kvadratūrą. Tačiau šį kartą visas dėmesys – į santykius, į bendravimą. Daugelis rugsėjį pajus pagaliau galintys sklandžiau ir atviriau bendrauti, sugebės išsakyti tai, ką seniai reikėjo pasakyti, išsiaiškinti santykius, atrasti bendrą kalbą. Bet mūsų politiniame bei visuomeniniame lauke debatų temperatūra kils, žodinis karingumas augs.
Laimingo ir džiugaus vasaros saulėlydžio!


  • Нравится
  • 0

Похожие публикации

savespazinimas.lt

Gfun © 2023 "Savęs Pažinimas"

Visos teisės saugomos